Parallel Numerics - Winter 15: Difference between revisions

From Sccswiki
Jump to navigation Jump to search
Line 76: Line 76:
{| class="wikitable" style="text-align:center"
{| class="wikitable" style="text-align:center"
|-
|-
|  '''Number''' || '''Date''' || '''Tutor''' || '''Topic''' ||'''Material''' || '''Proposal for solution/code''' || '''Code'''
|  '''Number''' || '''Date''' || '''Topic''' ||'''Material''' || '''Proposal for solution/code''' || '''Code'''
|-
|-
| 1 || 17.10.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Flynn's Taxonomy & MPI Basics ||  [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description01.pdf description01.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution01.pdf solution01.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet01_task06.cpp sheet01_task06.cpp]
| 1 || - || Flynn's Taxonomy & MPI Basics ||  [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description01.pdf description01.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet01_task06.cpp sheet01_task06.cpp]
|-
|-
| 2 || 24.10.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Numerical Integration & P2P Communication I || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description02.pdf description02.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution02.pdf solution02.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet02_task01.cpp sheet02_task01.cpp]
| 2 || - || Numerical Integration & P2P Communication I || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description02.pdf description02.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet02_task01.cpp sheet02_task01.cpp]
|-
|-
| 3 || 31.10.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Vector-Vector Operations & P2P Communication II || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description03.pdf description03.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution03.pdf solution03.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet03_task05.cpp sheet03_task05.cpp]
| 3 || - || Vector-Vector Operations & P2P Communication II || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description03.pdf description03.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet03_task05.cpp sheet03_task05.cpp]
|-
|-
| 4 || 07.11.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Matrix-Matrix-Operations & P2P Communication III || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description04.pdf description04.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution04.pdf solution04.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet04_task05.cpp sheet04_task05.cpp]
| 4 || - || Matrix-Matrix-Operations & P2P Communication III || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description04.pdf description04.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet04_task05.cpp sheet04_task05.cpp]
|-
|-
| 5 || 28.11.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Parallel LU Decomposition & Collective Operations || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description05.pdf description05.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution05.pdf solution05.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet05_task03.cpp sheet05_task03.cpp]
| 5 || - || Parallel LU Decomposition & Collective Operations || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description05.pdf description05.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet05_task03.cpp sheet05_task03.cpp]
|-
|-
| 6 || 05.12.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Tridiagonal Matrices, Hockney/Golub method & Message Tags || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description06.pdf description06.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution06.pdf solution06.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet06_task01_serial.cpp sheet06_task01_serial.cpp] <br> [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet06_task01_parallel.cpp sheet06_task01_parallel.cpp] <br> [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet06_task03.cpp sheet06_task03.cpp]
| 6 || - || Tridiagonal Matrices, Hockney/Golub method & Message Tags || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description06.pdf description06.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet06_task01_serial.cpp sheet06_task01_serial.cpp] <br> [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet06_task01_parallel.cpp sheet06_task01_parallel.cpp] <br> [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet06_task03.cpp sheet06_task03.cpp]
|-
|-
| 7 || 12.12.2014 || [[Sebastian Rettenberger, M.Sc. | Sebastian Rettenberger]] || Sparse Matrix-Vector Multiplication & MPI Communicators || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description07.pdf description07.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution07.pdf solution07.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet07_task03.cpp sheet07_task03.cpp]
| 7 || - || Sparse Matrix-Vector Multiplication & MPI Communicators || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description07.pdf description07.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet07_task03.cpp sheet07_task03.cpp]
|-
|-
| 8 || 19.12.2014 || [[Christoph Riesinger]] || Stationary Methods || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description08.pdf description08.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution08.pdf solution08.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet08_task03_serial.cpp sheet08_task03_serial.cpp] <br>
| 8 || - || Stationary Methods || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description08.pdf description08.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet08_task03_serial.cpp sheet08_task03_serial.cpp] <br>
[http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet08_task03_parallel.cpp sheet08_task03_parallel.cpp]
[http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet08_task03_parallel.cpp sheet08_task03_parallel.cpp]
|-
|-
| 9 || 16.01.2014 || [[Christoph Riesinger]] || Gradient Methods, Preconditioning & Eigenvalues || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description09.pdf description09.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution09.pdf solution09.pdf] || -
| 9 || - || Gradient Methods, Preconditioning & Eigenvalues || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/solution09.pdf solution09.pdf] || -
|-
|-
| 10 || 23.01.2014 || [[Christoph Riesinger]] || Domain Decomposition || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/description10.pdf description10.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/solution10.pdf solution10.pdf] || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet10_task01_serial.c sheet10_task01_serial.c] <br>
| 10 || - || Domain Decomposition || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/description10.pdf description10.pdf] || - || [http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet10_task01_serial.c sheet10_task01_serial.c] <br>
[http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet10_task01_parallel.c sheet10_task01_parallel.c] <br>
[http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet10_task01_parallel.c sheet10_task01_parallel.c] <br>
[http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS14/sheet10_task03.m sheet10_task03.m]
[http://www5.in.tum.de/lehre/vorlesungen/parnum/WS15/sheet10_task03.m sheet10_task03.m]
|-
|-
|}
|}

Revision as of 08:31, 16 June 2015


Term
Winter 2015
Lecturer
Univ.-Prof. Dr. Thomas Huckle
Time and Place
Lecture: tba
Tutorial: tba
Audience
IN2012
Master CSE
Master Mathematics
Master Informatics
Tutorials
Christoph Riesinger
Exam
Regular Exam:
tba
Repeat Exam:
tba
Semesterwochenstunden / ECTS Credits
4 SWS (2V + 2Ü) / 5 credits
TUMonline
tba



Lecture slides

Number Date Worksheet
1 - -
2 - -
3 - -
4 - -
5 - -
6 - -
7 - -
8 - -
9 - -
10 - -
11 - -
12 - -
13 - -

Tutorials

Number Date Topic Material Proposal for solution/code Code
1 - Flynn's Taxonomy & MPI Basics description01.pdf - sheet01_task06.cpp
2 - Numerical Integration & P2P Communication I description02.pdf - sheet02_task01.cpp
3 - Vector-Vector Operations & P2P Communication II description03.pdf - sheet03_task05.cpp
4 - Matrix-Matrix-Operations & P2P Communication III description04.pdf - sheet04_task05.cpp
5 - Parallel LU Decomposition & Collective Operations description05.pdf - sheet05_task03.cpp
6 - Tridiagonal Matrices, Hockney/Golub method & Message Tags description06.pdf - sheet06_task01_serial.cpp
sheet06_task01_parallel.cpp
sheet06_task03.cpp
7 - Sparse Matrix-Vector Multiplication & MPI Communicators description07.pdf - sheet07_task03.cpp
8 - Stationary Methods description08.pdf - sheet08_task03_serial.cpp

sheet08_task03_parallel.cpp

9 - Gradient Methods, Preconditioning & Eigenvalues - solution09.pdf -
10 - Domain Decomposition description10.pdf - sheet10_task01_serial.c

sheet10_task01_parallel.c
sheet10_task03.m

Exam

Regular Exam

tba

Repeat Exam

tba

Allowed material for both exams

Old exams

Semester Exam Solution
Winter term 2010/11 exam solution
Winter term 2009/10 exam solution
Winter term 2008/09 exam partial solution
Winter term 2007/08 exam -
Winter term 2006/07 exam -
Winter term 2005/06 exam -

Literature & external links